Stradun – svjetski prepoznatljiva ljepota!

Stradun ili Placa je glavna ulica u staroj gradskoj jezgri, ali i u Dubrovniku općenito. Naziv “Stradun” potječe od Mlečana i podrugljiv je naziv za veliku ulicu, a ime “Placa” potječe od latinske riječi “platea”, što znači “ulica”. Na mjestu današnjeg Straduna u prošlosti je bio močvarni teren koji je razdvajao Ragusu od Dubrave. Nasipavanjem močvare u 9. stoljeću, stanovništvo je stvorilo jedan grad. Stradun se proteže u smjeru istok – zapad, a nalazi se između dvoja gradska vrata (Vratima od Pila i Vratima od Ploča).

InnaFelker / Shutterstock.com

Na početku i na kraju Straduna nalaze se i dvije fontane (Velika i Mala Onofrijeve česma) te dva zvonika (Gradski zvonik i zvonik franjevačke crkve i samostana). Stradun je popločen kamenim blokovima, uglačanim do sjaja drvenog parketa, pa ga nazivaju i ulica – salon. Svoju namjenu, Stradun je dobio u 12. stoljeću, a današnji je izgled dobio nakon katastrofalnog potresa 1667. godine, kad je veliki broj građevina bio srušen. Starije slike Dubrovnika nam pokazuju kako zgrade na Stradunu prije potresa nisu imale tako tipiziran izgled kao danas, mnoge su imale arkade kao palača Sponza,a neke su bile i ukrašenije. Današnji izgled zgrada na Stradunu potječu iz razdoblja poslije potresa 1667. godine, kada je Statutom Dubrovačke Republike bio određen način gradnje stambenih zgrada: u prizemlju je uvijek bio trgovačko – poslovni prostor s vratima na koljeno, a u veliki se magazin ulazilo iz sporedne ulice. Na prvom je katu bio stambeni prostor, dok su sobe bile na drugom katu. Kuhinja i ostale gospodarske prostorije su se uvijek nalazile u potkrovlju. Naime, nakon potresa, u Gradu je buknuo požar, koji je uništio velik broj stambenih i ostalih zgrada. Odredbom da se kuhinje presele u potkrovlje spriječavalo se širenje požara.

Nightman1965 / Shutterstock.com

Stradun završava trgom Luža ispred Gradskog zvonika te tako obuhvaća veći broj važnijih spomenika unutar stare gradske jezgre te je tako omiljeno šetalište domaćeg stanovništva, kao i stranih turista.

Danas se Stradun koristi za svečanu procesiju za vrijeme proslave Feste sv. Vlaha, 3. veljače, a odabrati doček Nove godine na Stradunu se proglašava među 10 najboljih odabira u svijetu svake godine.
Sjajne su znamenitosti na Stradunu koje mu i daju posebni sjaj ljepote. To su :
Zapadni ulaz na gradske zidine, Velika Onofrijeva česma, Samostan klarisa, Crkva sv. Spasa, Franjevačka crkva i samostan Male braće, Rodna kuća Iva Vojnovića, Palača Sponza, Zvonara Luža, Gradski zvonik, Mala Onofrijeva česma, Orlandov stup, Zgrada glavne straže i Crkva sv. Vlaha.
Slavni dubrovački Stradun, pravin nazivom Placa, najomiljenije je šetalište svih Dubrovčana, osobito mladih i turista iz svih krajeva svijeta. Nitko neće propustiti prošetati se Stradunom jer bi izgubio nezaboravni susret s gradom. Građen nakon velikog potresa 1667. godine po užurbanom progranu obnove grada, dobio je svoje smireno i skromno lice, a ipak toliko dostojanstveno i lijepo u svoj jednostavnosti ove kamene arhitekture. Prije potresa Stradun su krasile lijepe i raskošne palače.

Nakon potresa u razrušenom gradu moralo se razmišljati najprije o nastavku života i obrani grada, pa su svi planovi i projekti bili podređeni samo tim ciljevima. Sve kuće na Placi sagrađene su nakon potresa prema projektu koji je Senat Republike odobrio. Sve su gotovo jednakih fasada i jednake visine, a i sličnog rasporeda, jer sve moraju imati nekoliko dućana u prizemlju. I tu se odražava trgovački duh Republike.
Kada ste u prilici posjetite Dubrovnik i prošetajte Stradunom!

D. Šabić, mag.nov.

Please create a form with contact 7 and add.

Theme Settings > Item Pages > Contact > Contact Form ID